26.11 2010

Erhvervspotentiale i vandlopper for milliarder – Forskning fra RUC modtager bevilling på 20 millioner kr.

Af: Kim Cort

Det bedste foder til fisk er vandlopper, og nu er der udsigt til, at Danmark kan få et kæmpe erhvervseventyr ud af dem, mener professor Benni Winding Hansen.

Vandlopper vil gøre det muligt at holde flere fiskearter i akvakulturer, som det i dag ikke er muligt at opdrætte – eksempelvis tun eller fladfisk.

”Mindst en tredjedel af de fisk, verden spiser, kommer fra akvakulturer, som er den hurtigst voksende fødevareindustri. Jeg kan måske ikke redde Jordens behov for protein, men jeg kan sikre, at vi kan dyrke mange flere arter i akvakulturer, hvor vi desuden kan styre ting som sygdomsudbrud, genetik etc.”, udtaler professor Benni Winding Hansen, Institut for Miljø, Samfund og Rumlig Forandring på RUC.

Benni Winding Hansen og forskerne bag projektet har nu modtaget en bevilling på knap 20 millioner kroner fra Det Strategiske Forskningsråd til det forsatte arbejde.

Torbjørn Trondsen, der er professor i fiskerividenskab og marketing ved Norges Fiskerihøjskole på Tromsø Universitet og medlem af Det Strategiske Forskningsråd i Danmark, fortæller, at Forskningsrådet valgte at støtte projektet, da det har store perspektiver. Desuden repræsenterer holdet bag projektet, sammen med aktive industripartnere og rådgivere, et meget stærkt fagligt miljø ved Roskilde Universitet: ”Vi har valgt at støtte projektet, fordi det tager sigte på at løse en vigtig "flaskehals" inden for opdræt af fiskearter, hvor den kritiske fase er at mestre overgangen fra et fiskeæg til en levende fiskelarve. Mange fiskearter som for eksempel torsk har en så lille mund, at foderet må bestå af meget små partikler for at kunne blive optaget som ernæring,” siger Torbjørn Trondsen.

Danmark kan få et kæmpestort stykke af det globale teknologiske erhvervseventyr, som lopperne repræsenterer, mener Benni Winding Hansen: ”Der er nogle tekniske vanskeligheder ved at bruge vandlopper, som ikke er løst. Det udgør derfor en stor del af projektet at udvikle dyrkningssystemer for vandlopperne. Og Danmark er allerede verdens førende inden for recirkuleringsteknologi med 75 procent af markedet, så her er et stort erhvervspotentiale for os”, påpeger Benni Winding Hansen og sammenligner det med vindmølleeventyret. Projektet skal både afsøge udendørsløsninger med store damme uden de store krav til arbejdskraft samt mere intensive indendørs dyrkningssystemer.

Udover Roskilde Universitet, der styrer projektet, deltager DTU Aqua, KU Life, DMU på Århus Universitet samt udenlandske forskningspartnere i Italien, Nordfrankrig og Taiwan. Fra erhvervslivet deltager Fishlab, Venøsund Fisk og Skaldyr, Maximus samt Akvagroup. Sidstnævnte kunne sidste år som de allerførste i verden præsentere et succesfuldt system til opdræt af tun ved at bruge vandlopper. Holdet bag projektet giver Benni Winding Hansen store forventninger: ”Projektet har i høj grad internationale dimensioner, og vi har plukket verdens bedste partnere, så vi har et godt udgangspunkt for at blive verdens førende”, fastslår bevillingsmodtageren.

Se Benni Winding Hansens festforelæsning  "Copepoder- og hva? så? Fra grundforskning på universitetet til anvendelse i den virkelige verden" fra RUC's årsfest 2007

For yderligere information kontakt:

Professor Benni Winding Hansen, Institut for Miljø, Samfund og Rumlig Forandring, Roskilde Universitet, tlf. 4674-2406, mobil: 3024 1570, e-mail: bhansen@ruc.dk

Send rettelser til webmaster

Find vej

Roskilde Universitet
Universitetsvej 1, Postboks 260
Tlf: +45 4674 2000
E-mail:ruc@ruc.dk
EAN-nr: 5798000418110
SE/CVR-nr: 29 05 75 59

Derfor RUC